Pasteis de Belem

19 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

mrożone ciasto francuskie

1 ¾ filiżanki pełnego mleka

¼ filiżanki kremówki

4 żółtka

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

2 łyżeczki mąki pszennej

½ łyżeczki cynamonu

starta skórka z jednej cytryny

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut.

W kąpieli wodnej zagotować mleko, dodać żółtka, cukier, cynamon, kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i miksować. Powinien powstać gęsty budyń. Masę waniliowo – jajeczną wlać do dołków muffinek. Formę z ciasteczkami wstawić do piekarnik nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać tak długo, aż masa na górze będzie się karmelizowała na brązowo. Podawać gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem.

file1258664365



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz