złota rybka w sosie jogurtowym

26 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

– 75 dag filetów np. z mintaja

2 łyżki mąki

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżki bułki tartej

– 3 łyżki oleju

– 20 dag jogurtu naturalnego

– 15 dag kwaśnej śmietany

– mielone chili lub pieprz kajeński

– cukier

– pęczek czosnku niedźwiedziego

pęczek młodej marchewki

Masło roztopić w garnku, wrzucić oczyszczone marchewki i lekko udusić. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać 100 ml wody i gotować około 10 minut. Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z bułką tartą i 1/2 łyżeczki soli. Kawałki ryby panierować w przygotowanej mieszance, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju około 6 minut. Jogurt naturalny wymieszać z kwaśną śmietaną, przyprawić sola i pieprzem, chili i szczyptą cukru. Czosnek posiekać i dodać do jogurtu. Usmażone filety ułożyć wraz z marchewką na talerzu, polać sosem jogurtowym, posypac mielonym chili.

dodatki do dekoracji, przyprawy znajdziesz na aukcji:

http://www.allegro.pl/item629179611_wanilia_dluugie_laski_wanilii_16_cm_od_suprsprzed.html