Drożdżowe racuchy z jabłkami

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pulchne- rumiane-pachnące. Dobre na ciepło i zimno.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej ( używam Poznańską )
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki ( lub mleka )
  • 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g – świeżych 4 dag )
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • cynamon
  • 1 duże lub 2 małe jabłka słodko-winne
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • cukier cynamonowy ( młynek ) do posypania – opcjonalnie
  • kwaśna śmietana -opcjonalnie
  • konfitura z czarnej porzeczki ( lub inna )-opcjonalnie
  • syrop klonowy -opcjonalnie

Zmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki śmietanki. Zostawić na 15 minut.

Do przesianej mąki dodać resztę  śmietanki (lub mleka), jajka, rozczyn, 1/2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki cukru pudru , szczyptę soli. Zmiksować dokładnie. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki .

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z ciastem.

Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .

Podawać posypane cukrem cynamonowym ( Młynek ) , cukrem i cynamonem, polane kwaśną śmietaną , syropem klonowym lub z konfiturą np. z czarnej porzeczki .

Ja smażę na małych patelenkach do blinów, pancakes -ów, ale można na zwykłej patelni też.

Jedni wolą na ciepło inni na zimno- i tak i tak są smaczne.

Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką – ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły.

file1305824615