Ziemniaki po szwajcarsku

8 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 8 ziemniaków (60 dag)
  • 25 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 łyżka Przyprawy do ziemniaków Prymat
  • Pieprz czarny, mielony Prymat
  • Pikantny sos czosnkowy Tzatziki Prymat
  • do smażenia: 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach na półtwardo (4–5 min od zagotowania). Ostudzić, obrać, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wymieszać z przyprawą do ziemniaków. Boczek pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Dno i boki patelni wyłożyć boczkiem, oprószyć solą i posypać obficie pieprzem. Na boczek wyłożyć ziemniaki i wyrównać powierzchnię. Smażyć do momentu, aż przy potrząsaniu patelnią placek będzie odchodzić od dna. Wyłożyć na talerz boczkiem do góry, podzielić na porcje. Podawać z kefirem doprawionym Pikantnym sosem czosnkowym Tzatziki Prymat.

źródło: www.kucharek.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....