Mostek cielęcy z farszem z szynki

7 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

1 mostek cielęcy (2 kg), 2 łyżki oliwy

Farsz:

30 dag szynki wędzonej,
15 dag wędzonego boczku,
2 cebule (20 dag),
15 dag oliwek bez pestek,
2 czerstwe bułki kajzerki,
2 jajka,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka ziół prowansalskich Prymat,
½ łyżeczki imbiru Prymat,
½ łyżeczki mielonej kolendry Prymat,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat

Przygotować farsz:
Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Szynkę zemleć trzy razy. Boczek drobno pokroić. Oliwki pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać, zrumienić wraz z boczkiem na maśle, dodać odciśnięte bułki, zemleć i połączyć z szynką, oliwkami i jajkami, przyprawić do smaku ziołami Prymat i wyrobić na jednolitą masę.

Mięso umyć, osączyć, naciąć wzdłuż kości tak, aby powstała kieszeń. Kieszeń wypełnić farszem i zaszyć lnianą nitką. Mostek obsmażyć na oliwie, następnie przełożyć do brytfanny i piec 1 godz. 40 min w piekarniku nagranym do temperatury 180 st. C.

Podawać na gorąco lub na zimno pokrojony w plastry.

na podstawie: www.prymat.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...