Sałatka śledziowa z orzechami
Składniki :
500 g śledzi,
2 winne jabłka,
4-5 ugotowanych ziemniaków,
2 kiszone ogórki,
średnia cebula,
mały ugotowany burak,
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
szklanka gęstej smietany w wersji light,
łyżka gęstego majonezu w wersji light,
szczypta cukru, pieprz,
marynowana papryka,
natka pietruszki.
Wykonanie:
wymoczone, obrane ze skóry śledzie pokroić w drobną kostkę.Obrane jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i buraka pokroić również w drobną kostkę. Posiekane orzechy wymieszać dokładnie ze śmietaną, majonezem, cukrem i pieprzem, ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przybrać jajkiem, papryką i natką pietruszki. Idealne, niskokaloryczne danie na obiad w lecie.