Warstwowa sałatka imprezowa piętrowa
Tutaj można puścić wodze wyobraźni: moi goście uwielbiają warstwowe sałatki, a ponieważ za każdym razem dodaje inne składniki powstaje smakowity misz-masz
średniej wielkości por
pół główki sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
200 gram gotowanej szynki
200 gram chudego sera żółtego
puszka kukurydzy lub groszku
puszka ananasa w kawałkach
słoik selera konserwowanego
4 jajka na twardo
majonez light
300 gram jogurtu naturalnego
sól, pieprz
wszystkie składniki posiekać w cienkie paseczki, ser żółty zetrzec na tarce. Jaja obrać w plasterki – można go zastosować jako dekoracja ścianek salaterki. Układamy warstwami wszystkie składniki według fantazji i zalewamy majonezem wymieszanym z jogurtem przyprawionym solą i pieprzem. Sałatkę wstawić do lodówki, żeby się „przegryzła”.