Gazpacho zielone z ogórków i selera naciowego
Artykuł zewnętrzny
400 gram ogórków zielonych
400 m słodkiej śmietanki
2,5 łyżeczki świeżego startego chrzanu
400 ml maślanki
pół pęczka ulubionych ziół świeżych
2 selery naciowe
ząbek czosnku
20 gram masła sklarowanego
4 kromki chleba ciabatta
sól, pieprz
Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić na cząstki. Zalać śmietaną i dusić 10 minut. Warzywa zmiksować razem z chrzanem i maślanką, doprawić do smaku, wstawić do lodówki. Zioła umyć, selera umyć, łodygi przepołowić na pół. Ząbek czosnku rozgnieść płaską stroną noża i podgrzać na patelni razem z masłem, następnie zrumienić na nim kromki chleba z obu stron.
Gazpacho przelać do szklanek, przybrać ziołami, pomidorem koktajlowym itp.
uwaga: super smakują do tej zupy grillowane krewetki.