sałatka szparagowa

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

400 g białych i zielonych szparagów
80 g oliwek bez pestek
100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
40 g płatków parmezanu
Mix sałat wedle uznania
50 g pomidorów concasse
Cukier, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos:
1 pokrojona w drobną kostkę szalotka
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
Sól czosnkowa Prymat

Szparagi umyć, obrać i ugotować każdy rodzaj oddzielnie we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu szparagi wystudzić, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki, lekko podsmażyć. Oliwki przekroić na pół, szalotkę pokroić w drobną kostkę. Ocet winny wymieszać z oliwą, szalotką i solą czosnkową.

Szparagi, sałatę, kiełbasę chorizo, pomidory concasse i oliwki ułożyć na półmisku, skropić sosem i posypać płatkami parmezanu.

na podstawie: www.prymat.pl