Schab pieczony z dodatkami duszony
4 plastry pieczonego schabu (o grubości ok. 1.5 cm)
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dkg cebuli
10 dkg pieczarek
3 dkg zielonej części pora
7 dkg rzodkiewek
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
1 łyżka przyprawy kebab – gyros
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w pół-krążki, pieczarki w plasterki o grubości ok. 3 mm, rzodkiewki w plasterki o grubości ok. 2mm. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć plastry schabu na złoty kolor. Wyjąć mięso. Na patelnię wrzucić kolejno: cebulę, sól, pieczarki, pora, rzodkiewkę i pieprz. Nie mieszać. Na wierzchu ułożyć schab, posypać go przyprawą kebab – gyros. Patelnię przykryć i dusić wszystko przez 10 minut na jak najmniejszym ogniu. Odkryć, wyjąć schab, zwiększyć ogień i wymieszać zawartość patelni. Smażyć przez 5 sekund.
Smacznego!