sałatka z białych i zielonych szparagów

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

400 g białych i zielonych szparagów
1 świeży ogórek bez skóry
160 g sera feta
150 ml oliwy z oliwek
4 rzodkiewki
½ łyżeczki oregano Prymat
½ łyżeczki tymianku Prymat
1 ząbek czosnku
Mix sałat wg uznania

Sos:

150 ml jogurtu naturalnego
Kilka listków świeżej mięty
2 czerwone papryczki chili
½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat

Szparagi umyć, obrać i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru (każdy rodzaj osobno). Ser feta pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm i zamarynować w oliwie z oliwek z oregano, tymiankiem i czosnkiem.

Przygotować sos, łącząc jogurt z posiekaną papryczką chili i miętą, doprawić do smaku solą czosnkową.

Na talerzu ułożyć szparagi, sałatę, pokrojonego ogórka oraz rzodkiewkę. Całość posypać ziołowym serem feta i obficie polać pikantnym sosem jogurtowym aromatyzowanym chili i miętą.

na podstawie: www.prymat.pl