Ziemiaczane kulki, paluszki

10 kwietnia 2011,
dodał: przecinek1987
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kilogram ziemniaków

2 jaja

1,5 szklanki mąki

łyżka masła

sól,pieprz mogą być różne przyprawy wg. uznania

bułka tarta czy też panierka

olej

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do czasu aż będą bardzo miękkie.

Następnie możemy je zemleć w maszynce, lub dokładnie ugnieść chociażby widelcem, dodajemy żółtko, mąkę, przyprawiamy. Powstałe ciasto zagniatamy. Jeśli w ziemniakach będzie za dużo wody należy zwiększyć ilość mąki. Następnie formujemy kuleczki wałeczki czy co nam się podoba i smażymy na oleju. Możemy podawać z sosem lub jako dodatek zamiast ziemniaków lub frytek.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...