Letnia zielona lekka zupa
Artykuł zewnętrzny
1,25 litra wody
4 skrzydełka kurczaka lub pół porcji rosołowej
1 mała marchewka
zielona część średniego pora
3 liście młodej kapusty
3 liście kapusty pekińskiej
pół puszki groszku konserwowego
1 kostka rosołowa drobiowa Winiary
4 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
biały mielony pieprz do smaku
Wodę wlewamy do garnka, wkładamy kurczaka, marchewkę i pokrojony w krążki por. Gotujemy bulion. Wyjmujemy kurczaka i marchewkę i wrzucamy drobno pokrojone kapusty. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pół puszki groszku (wraz z zalewą), kostkę rosołową oraz pieprz do smaku. Tak przygotowaną zupę rozlewamy do talerzy, na środku kładziemy łyżkę śmietany.