Zapiekanka z kozim mlekiem

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 duże ziemniaki (25 dkg)

25 dkg mieszanki wędlin

10 dkg cebuli

10 dkg sera żółtego

2 łyżki oleju

2 dkg masła (do wysmarowania formy)

Sos:

2 jajka

75 ml koziego mleka

1 łyżeczka czerwonego pesto

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Ziemniaki gotujemy, studzimy. Kroimy w plastry grubości 2 – 3 mm. Wędliny kroimy w paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Składniki sosu miksujemy ze sobą. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno i brzegi plastrami ziemniaków. Następnie wykładamy podsmażone z cebulę wędliny, posypujemy ½ sera i zalewamy sosem. Na górze układamy resztę plastrów ziemniaków i posypujemy je resztą sera. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego!

file1258378870