Co jeść aby nie mieć problemów z wiecznie skrzypiącymi kośćmi i chrupiącymi kolanami? Dietetycy radzą, aby idealna dieta zawierała umiarkowaną ilość białka roślinnego i zwierzęcego, które jest bogate w wapń, witaminy C oraz D, magnez i składniki mineralne. Najważniejszy jest jednak wapń – 1500 mg dziennie nalezy go spozywać czyli na przykład 2 jogurty i 100 gram twarogu. Wskazane jest tez picie soków warzywnych i owocowych, ponieważ zawierają naturalne sole potrzebne dp mineralizacji kości. Dla mięśni istotna jest L-karnityna (mięso, ryby i nabiał), która odboduwoje je i pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej.
Zobacz również:
- Kilka sposobów na poprawienie kondycji na wiosnę
- Dieta na skrzypiące stawy: poradnik dietetyka
- Mleko pomaga chudnąć!
- Dlaczego warto ograniczyć spożywanie soli?