Grecki deser: ser Bazios Saganaki zapiekany z owocami i miodem

21 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

* jabłka 2szt
* gruszki 2szt
* miód 2 łyżki
* cukier brązowy 2 łyżki
* ser Bazjos Saganaki 200g
* jogurt grecki 200g
* prażone pistacje 4 łyżki
* sok z 0,5 cytryny
* skórka z 1 pomarańczy

file1300716267
Opis receptury
Jabłka i gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, posmarować sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować miodem, posypać brązowym cukrem i posiekanymi pistacjami. Zetrzeć ser Bazjos Saganaki na tarce o grubych oczkach i ułożyć na środku owoców. Posypać niewielką ilością skórki z pomarańczy, wlać na dno naczynia pół szklanki wody i całość nakryć folią aluminiową.
Piec w temp. 180˚C przez 15 min, a następnie usunąć folię i piec przez kolejne 10min w temp 200˚C, aż ser nabierze złotego koloru.
Podawać gorące z greckim jogurtem.

Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl