Greckie gołąbki (dolmadakie) z liści winogron z serowym farszem z warzywami
* liście winogron w zalewie 450g
* ser Manouri 200g
* ser Kaseri 50g
* ser Kefalograviera 50g
* jogurt grecki 200g
* pomidory suszone 10szt
* mięta świeża posiekana 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek Extra Virgin 3 łyżki
* sok z cytryny 1 łyżka
* pomidor drobno posiekany 2 łyżki
* ogórek drobno posiekany 2 łyżki
* Pepperoni macedońskie drobno posiekane 1szt
* Papryka Florinis drobno posiekana 1 łyżka
* sól, pieprz do smaku
* oliwki do dekoracji
Opis receptury
Liście winogron opłukać i zalać dużą ilością wrzątku na 20min, odcedzić, zalać zimną wodą i moczyć kolejne 10min. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować farsz: rozdrobnione sery połączyć z 1 łyżką oliwy i posiekaną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić jednolitą masę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na cienkie paseczki
Za pomocą łyżki nakładać farsz i paseczki pomidorów na środek liścia winogron i zawijać jak małe „gołąbki”. Powtórzyć czynność z pozostałymi liśćmi i farszem.
Przygotować sos: wymieszać jogurt z oliwą, sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekane warzywa, doprawić sola i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie.
Polać sosem dolmadakia i udekorować oliwkami.
Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl