Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana
- 15 średniej wielkości ziemniaków
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- ok. 0,5 litra mrożonych podgrzybków (odgotowanych przed zamrożeniem)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 20 dag żółtego sera gouda
- 3 łyżeczki keczupu pikantnego Kotlin
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i frytek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- natka pietruszki do dekoracji
- 10 dag masła prawdziwego
- garść bułki tartej do posypania naczynia żaroodpornego
Opis przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić lekko, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać gałkę muszkatołową, sól i obydwie mąki i dobrze wymieszać. Wbić 2 żółtka i zamieszać razem.
Cebulę posiekać i smażyć na połowie masła z grzybami, aż woda z grzybów odparuje. Doprawić pieprzem ziołowym, rozmarynem, keczupem, sosem sojowym i solą. Na koniec dodać 2 surowe białka i usmażyć.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ziemniaków, rozsmarować i wyłożyć grzyby. Przykryć mniejszą częścią ziemniaków.Oprószyć przyprawą do frytek i ziemniaków.
Na wierzchu rozłożyć wiórki zimnego masła, posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.30 minut w 180 stopniach. Udekorować natką pietruszki. Podawać np. z sosem grzybowym lub keczupem.