Płocie opiekane marynowane

15 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

4 płocie (o łącznej masie 1 kg)

2 łyżeczki przyprawy do ryb

5 łyżek mąki

olej do smażenia

2 szklanki octu spirytusowego 10%

1,5 szklanki wody

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

1 średnia cebula

5 plastrów marchewki

5 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

Płocie czyścimy, myjemy, odcinamy głowy i płetwy ogonowe. Każdą rybę nacieramy wewnątrz przyprawą do ryb, następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby po 5 minut z każdej strony. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, zielem, liściem, pokrojoną w plastry cebulą i marchewką. Gdy się zagotuje, wlewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Ryby układamy w słoju i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słój i stawiamy go na zakrętce. Gdy wystygnie – wkładamy do lodówki minimum na 1 tydzień.

Smacznego!

file1258290092