Zupa dyniowa z jagłami

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* ok. 1/2 kg miąższu dyni (francuska makaronowa),
* 5-6 łyżek kaszy jaglanej,
* kawałek pora, ok. 10-15 cm,
* 1/2 strączka chili,
* do smaku: curry, szafran, sól, sumak, mięta suszona,
* 2-3 łyżki masła,
* ok. 1-1,5 l lekkiego bulionu z kurczaka,
* opcjonalnie: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego

sposób przygotowania: Dynię kroimy w drobną kostkę. Kaszę płuczemy dokładnie. Chili i pora myjemy, z chili usuwamy pestki, siekamy. Pora kroimy w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim przez minutę pora, większość zdejmujemy na talerzyk a do rondla dodajemy chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażamy a po chwili dokładamy dynię i kaszę. Smażymy mieszając kilka minut i zalewamy całość bulionem. Dodajemy 2-3 szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki mięty. Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10-15 min. aż kasza będzie miękka. Doprawiamy niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podajemy posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.

file1300204721



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz