Dwukolorowa zupa – krem z marchwii i cukinii

26 kwietnia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kolorowo, wiosennie, kremowo…pysznie!

składniki:

  • 3 marchewki,
  • po 2 średniej wielkości ziemniaki do każdej części,
  • po 1/2 łyżeczki masła do każdej części,
  • 2 szczypty szafranu,
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej,
  • po 1/2 kostki bulionu drobiowego,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty,
  • po 1 czubatej łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • sposób przygotowania: Każdą część gotujemy oddzielnie. MARCHEWKOWA: warzywa (marchewki + 2 ziemniaki) obrać, pokroić w niedużą kostkę, włożyć do rondla.Wlać 1 szkl. wody, dodać masło, szczyptę cukru, szafran i kostkę, gotować aż będą miękkie a następnie zmiksować. Doprawić solą i papryką. CUKINIOWA: Warzywa (cukinię + 2 ziemniaki) umyć, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 1 szkl. wody. Dodać masło, miętę i gotować aż będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką, ale bez pestek jeśli są)i pogotować jeszcze chwilę. Dodać zieleninę, zmiksować, doprawić solą i ew. białym, mielonym pieprzem. Obie zupy powinny być kremowe i m/w podobnej gęstości. Można je zjeść oddzielnie, ale mnie naszło na taki obrazek jak widać wyżej :-) Nalewałam je jednocześnie na talerz z obu stron – zrobiłam to małymi dzbanuszkami. Kwiatki „nakapałam” olejem z pestek dyni….

    file1300202497