Dwukolorowa zupa – krem z marchwii i cukinii
Kolorowo, wiosennie, kremowo…pysznie!
składniki:
sposób przygotowania: Każdą część gotujemy oddzielnie. MARCHEWKOWA: warzywa (marchewki + 2 ziemniaki) obrać, pokroić w niedużą kostkę, włożyć do rondla.Wlać 1 szkl. wody, dodać masło, szczyptę cukru, szafran i kostkę, gotować aż będą miękkie a następnie zmiksować. Doprawić solą i papryką. CUKINIOWA: Warzywa (cukinię + 2 ziemniaki) umyć, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 1 szkl. wody. Dodać masło, miętę i gotować aż będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką, ale bez pestek jeśli są)i pogotować jeszcze chwilę. Dodać zieleninę, zmiksować, doprawić solą i ew. białym, mielonym pieprzem. Obie zupy powinny być kremowe i m/w podobnej gęstości. Można je zjeść oddzielnie, ale mnie naszło na taki obrazek jak widać wyżej :-) Nalewałam je jednocześnie na talerz z obu stron – zrobiłam to małymi dzbanuszkami. Kwiatki „nakapałam” olejem z pestek dyni….