Warzywa z kiełbasą i serem

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Mąż i syn zjadają różyczki brokuła a ja głąba :-)

składniki:

  • 1 łodyga brokuła, może być z listkami,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 nieduża cebula,
  • 15 dkg chudej kiełbasy czosnkowej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2-4 garści startego sera Mozarella,
  • do smaku: cukier, lubczyk, sól, pieprz mielony, natka pietruszki
  • sposób przygotowania: Kiedyś łodygi brokuła wyrzucałam, teraz zużywam je do zup i szybkich dań – wystarczy je obrać a środek jest bardzo smaczny. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, marchew pokroić w  kosteczkę, cebulę i czosnek posiekać. Łodygę brokuła przyciąć i ew. obrać ze zdrewniałej wierzchniej części, pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę, jeśli się da, obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, zrumienić. Jeśli jest bardzo chuda to można dodać 1 łyżeczkę oleju. Kiedy się podsmaży dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać marchewkę, podlać 2-4 łyżkami wody, poddusić chwilkę, dodać kawałki łodygi, oprószyć szczyptą cukru, pieprzu, lubczyku suszonego oraz niewielką ilością soli, poddusić aż zmięknie, ale będzie jędrna. Ew. doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wyłożyć porcje na talerz i  od razu posypać serem, który ładnie zacznie się topić. Podawać z natką pietruszki jako samodzielne danie np. na kolację. Całe przygotowanie trwa ok. 20 min..

    file1300200599