Wystrzałowy „misz-masz” czyli jednogarnkowe danie warzywne
Ulubione danie mojej rodziny, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystrzałowe i w smaku i ze względu na użyte produkty :)
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki (dla 4 osób):
- 4 marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 2 cebule
- puszka zielonego groszku
- puszka czerwonej fasoli
- łyżka oliwy
- pół słoika koncentratu pomidorowego
- bulionetka drobiowa
- papryka ostra lub słodka
- pieprz
- curry
- bazylia
- ok 200 ml wody
Przygotowanie:
Danie najwygodniej przyrządzić w wysokiej patelni lub garnku.
Marchew kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i cebulę, pokrojone również w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Dusimy mniej więcej 15 minut, po czym zalewamy zagotowaną wodą i dorzucamy bulionetkę, koncentrat i zawartość puszek razem z zalewą. Doprawiamy curry, bazylią, odrobiną pieprzu i papryką ostrą lub słodką, zależnie od upodobań. Po około 10 minutach potrawa jest gotowa. Danie można dowolnie modyfikować, dodając do składu np. pieczarki, kiełbasę chorizo lub soczewicę.