Danie jednogarnkowe z warzywami i kielbasą
SKŁADNIKI:
- kiełbasa zwyczajna – 3 duże pętka,
- cebula biała – 2 sztuki,
- ziemniaki – 4 duże sztuki,
- kapusta pekińska – 1/2 dużej sztuki, twarda cześć,
- papryka świeża – 1 sztuka,
- marchew – 4 duże sztuki,
- pietruszka korzeń – 3 sztuki,
- seler, korzeń – kawałek, ok 150g,
- seler naciowy – 2 łodygi,
- groszek mrożony – 1 szklanka,
- czosnek – 3 ząbki,
- vegeta – 1 łyżka,
- meggi – 1 łyżka,
- sól,
- kostka rosołowa – dowolna (dałam grzybową),
- majeranek, oregano,
- liść laurowy,
- pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy,
- papryka słodka mielona – 1 łyżka,
- kminek mielony, kolendra mielona – szczypta,
- sos sojowy – łyżeczka,
- woda – 1 litr.
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę w razie konieczności obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa obrać umyć i osuszyć. Rozgrzać patelnię, wrzucić kawałki kiełbasy i smażyć przez 5-10 minut, często mieszając. Podsmażoną, odsączoną z tłuszczu kiełbasę przełożyć do dużego, trzylitrowego garnka. Na tłuszczu po kiełbasie podsmażyć do zeszklenia pokrojona w kosteczkę cebule, dodać do kiełbasy. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać vegetę i kostkę rosołową. Wrzucić pozostałe warzywa: kapustę pekińską, pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę, korzeń selera, ziemniaki oraz paprykę. Dodać listek laurowy, pieprz, łyżkę papryki mielonej, sos sojowy i sól. Gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut, po czym dodać seler naciowy. Gotować przez kolejne 15-20 minut, dodać przepłukany groszek mrożony oraz rozdrobniony czosnek. Gotować przez około 5 minut, ostatecznie doprawić do smaku. Podawać na gorąco.