9 powodów, dla których warto jeść dynię
Jesień nadchodzi wielkimi krokami. Jej zwiastunem nie jest jeszcze spadek temperatur, deszczowa aura czy zmieniające się kolory liści, lecz coś zupełnie innego… dynie. Tak, to już ten czas w roku, gdy to piękne, zdrowe, pomarańczowe warzywo zacznie pojawiać się w coraz większych ilościach na naszych ulubionych targowiskach. Przygotowując posiłki w trakcie sezonu jesiennego nie zapominajmy o włączeniu dyni do naszego jadłospisu. Można z niej przygotować pyszne dania na słodko, zupy, placki, nadziewać nią pierożki czy też podawać jako przystawkę do mięs lub potrawkę z warzywami. Dlaczego warto jeść dynię?
Oto 9 powodów, dla których warto jeść dynię:
1. Jest ona bogata w antyoksydanty oraz substancje przeciwzapalne. Jej spożycie działa pozytywnie na stawy, organy wewnętrzne i drobne urazy tkanek miękkich.
2. Dzięki wysokiej zawartość witaminy A, chroni ona oczy przed zaćmą i zwyrodnieniami.
3. Dynia to doskonałe źródło włókien wspomagających proces usuwania toksyn z organizm
4. Zasobność dyni w witaminę C stymuluje organizm do produkcji kolagenu pozwalającego cieszyć się młodszym wyglądem skóry na dłużej.
5. Pomarańczowy kolor tego warzywa jest efektem obfitości w karotenoidy chroniące organizm przed przedwczesnym starzeniem i chorobami układu krążenia.
6. Nasiona dyni są z kolei pełne białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych, które pomagają regulować poziom cholesterolu, chronią przed zapaleniem stawów oraz usprawniają funkcjonowanie mózgu.
7. Miazga oraz nasiona dyni są też doskonałym źródłem magnezu, tak ważnego dla zdrowia kości i zębów.
8. Zawiera ona L-tryptofan, będący związkiem chemicznym wywołującym dobre samopoczucie.
9. Dynia zawiera dużo potasu i cynku, które zapobiegają nadciśnieniu oraz chorobom układu krążenia.
zobacz również:
Dynia na słodko – różne przepisy |
Różne dania z dyni: zupa, makaron z dynią i ciasto |
Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy |