9 powodów, dla których warto jeść dynię

23 października 2017, dodał: Milena

Jesień nadchodzi wielkimi krokami. Jej zwiastunem nie jest jeszcze spadek temperatur, deszczowa aura czy zmieniające się kolory liści, lecz coś zupełnie innego… dynie. Tak, to już ten czas w roku, gdy to piękne, zdrowe, pomarańczowe warzywo zacznie pojawiać się w coraz większych ilościach na naszych ulubionych targowiskach. Przygotowując posiłki w trakcie sezonu jesiennego nie zapominajmy o włączeniu dyni do naszego jadłospisu. Można z niej przygotować pyszne dania na słodko, zupy, placki, nadziewać nią pierożki czy też podawać jako przystawkę do mięs lub potrawkę  z warzywami. Dlaczego warto jeść dynię?

jedzenie dyni 4

Oto 9 powodów, dla których warto jeść dynię:

1. Jest ona bogata w antyoksydanty oraz substancje przeciwzapalne. Jej spożycie działa pozytywnie na stawy, organy wewnętrzne i drobne urazy tkanek miękkich.

cccc

2. Dzięki wysokiej zawartość witaminy A, chroni ona oczy przed zaćmą i zwyrodnieniami.

 

dynia66

 

3. Dynia to doskonałe źródło włókien wspomagających proces usuwania toksyn z organizm

dddd

4. Zasobność dyni w witaminę C stymuluje organizm do produkcji kolagenu pozwalającego cieszyć się młodszym wyglądem skóry na dłużej.

 

produkcja kolagenu

 

5. Pomarańczowy kolor tego warzywa jest efektem obfitości w karotenoidy chroniące organizm przed przedwczesnym starzeniem i chorobami układu krążenia.

dynias

6. Nasiona dyni są z kolei pełne białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych, które pomagają regulować poziom cholesterolu, chronią przed zapaleniem stawów oraz usprawniają funkcjonowanie mózgu.

 

mózg

 

7. Miazga oraz nasiona dyni są też doskonałym źródłem magnezu, tak ważnego dla zdrowia kości i zębów.

dynia2

8. Zawiera ona L-tryptofan, będący związkiem chemicznym wywołującym dobre samopoczucie.

 

uśmiech 3

 

9. Dynia zawiera dużo potasu i cynku, które zapobiegają nadciśnieniu oraz chorobom układu krążenia.

zobacz również:

Dynia na słodko – różne przepisy

 

Różne dania z dyni: zupa, makaron z dynią i ciasto

Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do 9 powodów, dla których warto jeść dynię

  1. avatar Olechowska Katarzyna napisał(a):

    Witam 😊 super bardzo ciekawie przedstawiona dynia w roli głównej 😊 🎃 🎃 🎃 🎃 ja pamiętam skubanie ziaren jako dzieciak😊 i wspaniale placki 😊 reszta dla mnie obca choc słyszałam.o tych propozycjach😊

  2. avatar Margaretkaw napisał(a):

    Uwielbiam zupę krem z dyni z dodatkiem imbiru :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Zestaw do fondue
Śliczny ceramiczny zestaw
Cena:
18,90 zł
Zestaw prezentowy - smakołyki od ETERNO
Możliwość nadruku na skryzneczce
Cena:
120 zł
Ekspres do kawy ASCASO DREAM Strawberry Gum
Piękno i praktyczność w jednym!
Cena:
2185 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Czy warto iść na studia?
Zawsze na takie pytania odpowiadam, że warto. Oczywiście nie każda informacja, którą uzysaliśmy...
Mieszkanie na kredyt
popytaj się w bankach jakie są teraz warunki kredytowania
praca w h&m
pracowałam tam na studiach i bardzo miło wspominam tam pracę. Pracownicy mają 25% zniżkę,...
co zamiast masła?
ja zamiast masła używam takie serki śmietankowe typu Almette
facebook