5 zasad zdrowszej kuchni

12 stycznia 2017,
dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Jak powiedział Monteskiusz „Medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia”. Wielu naukowców w dzisiejszych czasach twierdzi, że sposób naszego odżywiania się, może wpłynąć na długość naszego życia. Doba śmieciowego jedzenia i potraw smażonych na głębokim tłuszczu, źle wróży naszej populacji. Każdy z nas może jednak zmienić nawyki i przejść na ‘’zdrową stronę mocy’’. Warto spróbować już dzisiaj.

 

Oto pięć zasad zdrowszej kuchni:

1. Ogranicz spożywanie soli. Nadmierna ilość sodu jest przyczyną nadciśnienia. Mimo, że chlorek sodu poprawia smak potraw, jak najszybciej pozbądź się solniczki ze stołu. Kiedy gotujesz, używaj przypraw i ziół, zamiast ,,białej śmierci’’, ewentualnie wybierz sól himalajską, która jest bogata w związki mineralne i cechuje się niską zawartością szkodliwego w dużych ilościach sodu.


2. Unikaj tłuszczów utwardzonych. Podwyższają one poziom cholesterolu we krwi oraz są częstą przyczyną miażdżycy, cukrzycy, chorób serca, otyłości. Zrezygnuj m.in. z margaryny, masła ,batonów, chipsów. Stosuj zdrowy olej kokosowy najlepiej nierafinowany.


3. Gotuj na parze zamiast smażyć. Ta najzdrowsza forma obróbki termicznej żywności, pozwala zachować maksymalną ilość witamin i składników mineralnych, przy jednoczesnym braku zmiany naturalnego smaku. Zrezygnuj z tłuszczu na rzecz zdrowia. Pamiętaj, żeby nie używać soli!


4. Ogranicz biały cukier. Dieta bogata w rafinowany cukier może przysporzyć wielu problemów zdrowotnych. Powoduje także próchnicę zębów i dostarcza jedynie pustych kalorii. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, wybierz owoce. Do herbaty dodawaj stewię.


5. Ogranicz białą mąkę. Uboga w błonnik, może powodować problemy z jelitami. Zastąp ją pełnoziarnistą, która jest bogata w składniki odżywcze i błonnik.


Zastosuj powyższe zasady w swojej kuchni, a Twój organizm Ci podziękuje. Pamiętaj, żeby zdrowe posiłki spożywać regularnie i nigdy w pośpiechu.

zobacz również:

  1. Rozgrzewający imbir – przepis na zimową herbatkę
  2. Alkohol – czy szkodzi?
  3. Prawdziwa dieta antyrakowa
  4. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.