5 pokarmów wpływających na gładkość skóry

24 sierpnia 2022, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Każda z pań chciałaby mieć zdrową, dobrze wyglądającą skórę, zwłaszcza na twarzy. Nie każda jednak z pań zwraca uwagę na to, że dieta bardzo wpływa na kondycję skóry. Co zatem jeść, aby cieszyć się piękną cerą? W tym artykule chcemy przedstawić kilka produktów, które wpływają na poprawę wyglądu cery. Po więcej porad zapraszamy na https://pieknokobiety.com.

piękno kobiety

Nabiał

Przede wszystkim możemy polecić wszelkie jogurty i kefiry, które zawierają żywe kultury bakterii. Należy też zwracać uwagę na zawartość cukru, którego nie powinno być więcej niż 10 g na porcję. Jogurty i kefiry zawierające w składzie probiotyki pozwalają zachować blask i czystość skóry.

Chcąc zaopatrzyć swój organizm w cenne kwasy tłuszczowe i proteiny warto zwrócić swoją uwagę na jajka. Zwłaszcza te pochodzące od kur z wolnego wybiegu, które są karmione mączką lnianą. Jajka takie są bogate kwasy omega-3 i wpływają na podniesienie poziomu HDL we krwi. Jaja takie zawierają też witaminę B i karoteny wpływające przeciwstarzeniowo.

Owoce

Wśród owoców działających odmładzająco są przede wszystkim banany. Zawierają one witaminy A, B i E. Witaminy te wygładzają skórę, zawierają jednak spore ilości cukru, dlatego zalecaną ilością jest jedzenie jednego banana dziennie.

owoce

Bogate w witaminę C, a także oksydanty, które spowalniają procesy starzenia i wpływają na odbudowywanie kolagenu w skórze są pomarańcze i grejpfruty.

Spożywając inne cytrusy, jak limonki i cytryny, lub soki z nich powstałe, możemy liczyć na utrzymanie w dobrej kondycji włókien elastynowych i stabilizację kolagenowych.

Warto też twoją uwagę zwrócić na jabłka, bo są one bogate w błonnik. Zawarte w nich pektyny działają jak prebiotyk.

Kolejnym owocem wartym uwagi jest awokado. Zawiera ono zdrowe tłuszcze budujące komórki i błony komórkowe skóry. Spożywając awokado możemy liczyć na odpowiednie nawilżenie skóry i pozbycie się toksyn.

Warzywa

Szparagi spożywane zwłaszcza na surowo są źródłem bioflawonoidów. Dostarczając je organizmowi wzmacniamy naczynia krwionośne i zapobiegamy ich pękaniu. Szparagi zawierają również glutation, jest to antyoksydant produkowany między innymi przez wątrobę, wspomaga on walkę z wolnymi rodnikami.

Na uwagę zasługują również warzywa liściaste ciemno zielone. Tu warto wymienić takie warzywa jak botwinę, jarmuż i szpinak. Te warzywa bogate w karotenoidy wspomagają układ odpornościowy oraz chronią organizm przed zanieczyszczeniami środowiska oraz promieniowaniem UV. Warzywa takie zawierają też dużo cynku, a ten wspomaga zastępowanie starego kolagenu nowym.

warzywa

Warto też spożywać takie warzywa jak dynia i marchew. Oba zawierają beta karoten i wspomagają przemianę komórkową. Dzięki niej następuje łatwiejsze złuszczenie się komórek martwych i wierzchniej warstwy naskórka, i narastanie nowych, zdrowych komórek.

Natomiast cennym źródłem likopenu który pomaga zwiększyć gładkość skóry są pomidory.

Ryby

W zdrowej diecie nie należy również zapominać o rybach. Bogatym źródłem białka i kwasów omega-3 są na przykład sardynki, labraks oraz pstrąg, a także łosoś. Kwasy omega-3 zapobiegają stanom zapalnym w skórze, a także chronią przed porażeniem słonecznym. Jako najzdrowsze źródło białka wymienia się łososia. Obok białka łosoś zawiera też witaminę A, B, D i E, a także wapń, magnez, cynk i żelazo. Te składniki powodują, że utrzymujemy skórę o popromiennym i młodzieńczym wyglądzie.

ryby

Przyprawy

Również wiele przypraw działa dobroczynnie na skórę. Naturalną substancją przeciwzapalną, która chroni komórki, pomaga zachować odpowiednie napięcie i kolory, jest kurkuma. Również cynamon, zwiększający syntezę kolagenu i zmniejszający stany zapalne wpływa na ograniczenie procesów starzenia.

przyprawy

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...