4 zdrowe przepisy z wykorzystaniem tofu!

20 września 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Tofu to jeden z najpopularniejszych składników kuchni wegańskiej. Można zrobić z niego praktycznie wszystko. Idealnie sprawdzi się w wersji słodkiej jak i tej słonej (warto zamarynować je na przykład w wodzie z dodatkiem soli, czosnku, odrobiny oliwy i soku z cytryny). Poza tym tofu bogate jest w białko, wapń, fosfor oraz fitohormony. Łagodzą one objawy menopauzy, regulują poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

tofu dania

Poniżej przedstawiamy 4 oryginalne przepisy na dania z wykorzystaniem tofu. Smacznego!

Gołąbki z tofu

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szklanka ryżu
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag tofu
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • czarny pieprz

gołąbki z tofu

Ryż płuczemy na sitku, odsączamy, przekładamy do garnka, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy, gotujemy około 15 minut, aż wchłonie wodę i zmięknie. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, wkładamy do wrzącej wody, blanszujemy około 4-5 minut. Wyjmujemy, studzimy i oddzielamy liście od głąba. Cebulę, marchewki i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem, drobno pokrojonym tofu i sosem sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wybieramy najładniejsze liście, nakładamy na nie farsz i zginając boki zwijamy je w rulony. Pozostałymi liśćmi ścielimy brytfannę, układamy w niej gołąbki i zalewamy gorącym bulionem. Przykrywamy i pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 200°C.

Spring rollsy

sajgonki z tofu

(4 sztuki)

Składniki:

  • 30 g awokado
  • 30 g żółtej i czerwonej papryki
  • garść rukoli
  • łyżeczka sezamu
  • 90 g tofu
  • ulubione warzywa lub owoce (np. mango)

marynata do tofu:

  • 15 g musztardy
  • 10 g miodu/syropu klonowego
  • 5 g sosu sojowego
  • 5 g sosu z cytryny

Przyprawy: imbir, czosnek w proszku

sos:

  • 40 g sosu sweet chilli
  • 10 g masła orzechowego

Składniki na marynatę mieszamy. Tofu kroimy w paski, mieszamy z marynatą, odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie smażymy na patelni z obu stron.

Mieszamy składniki na sos. Papier ryżowy namaczamy w wodzie, na środek kładziemy składniki. Zawijamy ciasno tak jak wrapa, spożywamy maczając w sosie.

Sałatka z tofu

sałatka z tofu

Składniki:

  • 25 dag tofu
  • 2 malinowe pomidory
  • 10 dag listków bazylii

Sos:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki pasty tahini
  • pół łyżeczki soli ziołowej
  • pół łyżeczki delikatnej musztardy

Na początku przygotowujemy sos. Do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy sok cytrynowy, tahini, sól oraz musztardę. Następnie zakręcamy słoik i wstrząsamy tak, aby składniki się połączyły. Pomidory myjemy, suszymy, kroimy w dużą kostkę. Tofu odsączamy, mieszamy z pokrojonymi pomidorami i listkami bazylii. Później dokładnie mieszamy.

Sałatka z tofu i fasoli szparagowej

Sałatka z tofu i fasoli szparagowej

Składniki:

  • 20 dag tofu
  • 20 dag zielonej fasoli szparagowej
  • szklanka listków szpinaku
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz

Fasolę myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Następnie wkładamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 15 minut, odcedzamy. Szpinak myjemy, przekładamy do wrzącej wody i blanszujemy około 2 minuty. Tofu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Wszystkie rozdrobnione składniki mieszamy w salaterce, polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem.