4 sposoby na kurczaka – udka | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

4 sposoby na kurczaka – udka

16 sierpnia 2023, dodał: Emilia
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Mięso z kurczaka to najpewniej król wszystkich stołów. Tani, łatwy do przyrządzenia i wszędzie dostępny. Właśnie z niego przygotowujemy najczęściej potrawy. Pasuje idealnie zarówno do rodzynek i ananasa oraz do cebuli czy czosnku. Można go jeść na ciepło, zimno, ugotowanego, usmażonego czy upieczonego. Serwujemy go na obiad, kolację. Nie może go zabraknąć na uroczystościach rodzinnych czy na spotkaniu z przyjaciółmi.

udka z cebulą

Mięso drobiowe jest chude dlatego często jest wykorzystywane przez osoby będące na diecie. Oprócz tego zawiera dużo białka, cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Wybierając kurczaka stawiamy na różnorodność. Każda jego część smakuje inaczej i sprawia, że możemy wybrać to, co nam najlepiej smakuje. Często robię z niego dania, ale przyznam, że czasami brakuje mi pomysłów a kolejny raz upieczone udka w piekarniku po prostu mi się już znudziły. Warto spróbować coś połączyć , coś innego dodać, aby nuda nie zagościła w naszej kuchni. Proponuję połączenia, które być może wydają się dziwne jednak po spróbowaniu przekonacie się, że takie połączenie to uczta dla Naszych kubków smakowych.

 

Kurczak z owocami

makaron z owocami

Składniki:

1 kg kurczaka

3 łyżki mąki

3 łyżki masła

Cebula

szklanka bulionu

5-6 śliwek

2 jabłka

25 dag pomidorów

Sos chili, sól pieprz

 

Przygotowanie

Kurczaka podzielić na porcję. Mąkę wymieszać z pieprzem i solą. Obtoczyć w tym kurczaka i obsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podsmażyć cebulę. Wlać sos i obrane pomidory. Po doprowadzenie do wrzenia doprawić solą i pieprzem. Włożyć pokrojone śliwki i jabłka. Zagotować. Przełożyć do naczynia z kurczakiem. Przykryć. Zapiekać 1,5 godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut pieczenia można odkryć naczynie.

 

W sosie cytrynowym

makaron z cytryną

Składniki:

4 piersi z kurczaka

Pół szklanki mąki

2 jajka

Pół szklanki oleju

Siekany szczypiorek, pieprz, sól

Sos: łyżka masła, mąką, pół szklanki bulionu, żółtko, szklanka śmietany, sok z cytryny, pieprz, sól

Przygotowanie

Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać skórkę z cytryny i zagotować aż zgęstnieje. Dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zagotować, dodać sok. Sos powinien być kwaskowaty. Piersi lekko rozbić. Do mąki wymieszanej z pieprzem i solą dodać jajko, trochę wody i zagnieść ciasto. Rozgrzać olej na patelni . Zanurzać kawałki piersi w cieście i smażyć. Układać na talerzu, posypać szczypiorkiem . Polewać sosem.

Kurczak z serem

kurczak z serem

Składniki:

1 kg kurczaka

4 łyżki mąki

Jajko

Szklanka startego sera

Pieprz sól

Przygotowanie

Kurczaka podzielić. Wymieszać mąkę z pieprzem i solą. Obtoczyć w niej kawałki kurczaka potem zanurzyć w jajku roztrzepanym z łyżką wody i serem i ułożyć na ruszcie. Wstawić do piekarnika. Piec ok 10 minut w 200 stopni potem przez 25 w 170 stopni.

Udka z czosnkiem

0

Składniki:

5 udek kurczaka

Gałązki rozmarynu

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

25 dag pomidorów

Pieprz, sól ziołowa

Przygotowanie

Rozmaryn posiekać i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Mieszanką obłożyć mięso. Oprószyć pieprzem i solą. Usmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać sparzone i pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu ok 50 minut.

 

zobacz również:

Witaminy z grupy B – właściwości, zastosowanie, objawy niedoboru

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz