Mięso z kurczaka to najpewniej król wszystkich stołów. Tani, łatwy do przyrządzenia i wszędzie dostępny. Właśnie z niego przygotowujemy najczęściej potrawy. Pasuje idealnie zarówno do rodzynek i ananasa oraz do cebuli czy czosnku. Można go jeść na ciepło, zimno, ugotowanego, usmażonego czy upieczonego. Serwujemy go na obiad, kolację. Nie może go zabraknąć na uroczystościach rodzinnych czy na spotkaniu z przyjaciółmi.
Mięso drobiowe jest chude dlatego często jest wykorzystywane przez osoby będące na diecie. Oprócz tego zawiera dużo białka, cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Wybierając kurczaka stawiamy na różnorodność. Każda jego część smakuje inaczej i sprawia, że możemy wybrać to, co nam najlepiej smakuje. Często robię z niego dania, ale przyznam, że czasami brakuje mi pomysłów a kolejny raz upieczone udka w piekarniku po prostu mi się już znudziły. Warto spróbować coś połączyć , coś innego dodać, aby nuda nie zagościła w naszej kuchni. Proponuję połączenia, które być może wydają się dziwne jednak po spróbowaniu przekonacie się, że takie połączenie to uczta dla Naszych kubków smakowych.
Kurczak z owocami
Składniki:
1 kg kurczaka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
Cebula
szklanka bulionu
5-6 śliwek
2 jabłka
25 dag pomidorów
Sos chili, sól pieprz
Przygotowanie
Kurczaka podzielić na porcję. Mąkę wymieszać z pieprzem i solą. Obtoczyć w tym kurczaka i obsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podsmażyć cebulę. Wlać sos i obrane pomidory. Po doprowadzenie do wrzenia doprawić solą i pieprzem. Włożyć pokrojone śliwki i jabłka. Zagotować. Przełożyć do naczynia z kurczakiem. Przykryć. Zapiekać 1,5 godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut pieczenia można odkryć naczynie.
W sosie cytrynowym
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Pół szklanki mąki
2 jajka
Pół szklanki oleju
Siekany szczypiorek, pieprz, sól
Sos: łyżka masła, mąką, pół szklanki bulionu, żółtko, szklanka śmietany, sok z cytryny, pieprz, sól
Przygotowanie
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać skórkę z cytryny i zagotować aż zgęstnieje. Dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zagotować, dodać sok. Sos powinien być kwaskowaty. Piersi lekko rozbić. Do mąki wymieszanej z pieprzem i solą dodać jajko, trochę wody i zagnieść ciasto. Rozgrzać olej na patelni . Zanurzać kawałki piersi w cieście i smażyć. Układać na talerzu, posypać szczypiorkiem . Polewać sosem.
Kurczak z serem
Składniki:
1 kg kurczaka
4 łyżki mąki
Jajko
Szklanka startego sera
Pieprz sól
Przygotowanie
Kurczaka podzielić. Wymieszać mąkę z pieprzem i solą. Obtoczyć w niej kawałki kurczaka potem zanurzyć w jajku roztrzepanym z łyżką wody i serem i ułożyć na ruszcie. Wstawić do piekarnika. Piec ok 10 minut w 200 stopni potem przez 25 w 170 stopni.
Udka z czosnkiem
0
Składniki:
5 udek kurczaka
Gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
25 dag pomidorów
Pieprz, sól ziołowa
Przygotowanie
Rozmaryn posiekać i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Mieszanką obłożyć mięso. Oprószyć pieprzem i solą. Usmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać sparzone i pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu ok 50 minut.
zobacz również:
Witaminy z grupy B – właściwości, zastosowanie, objawy niedoboru