URODA I ZDROWIE

3 przepisy na domową granolę

27 grudnia 2018, dodał: Martina

Znudziły ci się kanapki i szukasz innych pomysłów na śniadanie? A może po prostu masz ochotę na zdrową przekąskę? Przygotuj domową granolę!

1. Granola z suszonymi śliwkami

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • pół szklanki ziaren (np. pestki słonecznika, dyni)
  • pół szklanki dowolnych orzechów
  • 2 łyżki ulubionych otrębów
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka suszonych śliwek bez pestek

Przygotowanie:

Orzechy drobno siekamy. Następnie kroimy śliwki na drobne kawałki. Potem, w dużej misce mieszamy wszystkie składniki, poza śliwkami. Całość przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut, co 10 minut mieszając widelcem całość, aby granola się nie przypaliła. Po wystudzeniu dodajemy śliwki. Gotowe!

2. Granola sezamowo-jabłkowa

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50ml miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane wymieszaj z cynamonem, miodem, olejem sezamowym i pokrojonymi w plasterki jabłkiem. Przełoż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. Ostudź i przełoż do słoika. Granola jest gotowa do podania np. z jogurtem naturalnym czy mlekiem.

3. Czekoladowa granola

 

Składniki:

  • 300g płatków owsianych
  • 150g mieszanki dowolnych orzechów i pestek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 200g miodu
  • 50g dowolnej czekolady

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, orzechy i pestki (grubo posiekane), kakao, cynamon, olej i miód. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni. Tak, jak w poprzednich przypadkach, mieszaj granolę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Granola jest gotowa, kiedy lekko się przyrumieni. Po wystygnięciu wymieszaj ją z posiekaną na kawałki czekoladą.

 

zobacz również:

Domowa lekka granola (204 kcal)

Borówki – przepisy na wytrawne dania

Wegańskie przekąski – pomysły i przepisy

Banany – różne pomysłowe przepisy na desery bananowe

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Aranzacja wnętrze
Jeśli mowa o urządzaniu wnętrz, to nie można zapomnieć o kuchni. Ja lubię...
Ubezpieczenie OC
Taaaa ludzie biorą najtańsze oferty a później jest płacz, bo ubezpieczyciel nie chce wypłacić...
Odchudzanie przed świętami
Nadprogramowe kilogramy? Wydaje mi się, że na początku powinnaś sobie założyć co chcesz...
Motywacja, odchudzanie jak być fit?…
Odchudzanie nie jest prostą sprawą , ważne, żeby znaleźć sobie dobrą motywację. Jak...