3 przepisy na domową granolę

27 grudnia 2018, dodał: Martina

Znudziły ci się kanapki i szukasz innych pomysłów na śniadanie? A może po prostu masz ochotę na zdrową przekąskę? Przygotuj domową granolę!

1. Granola z suszonymi śliwkami

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • pół szklanki ziaren (np. pestki słonecznika, dyni)
  • pół szklanki dowolnych orzechów
  • 2 łyżki ulubionych otrębów
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka suszonych śliwek bez pestek

Przygotowanie:

Orzechy drobno siekamy. Następnie kroimy śliwki na drobne kawałki. Potem, w dużej misce mieszamy wszystkie składniki, poza śliwkami. Całość przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut, co 10 minut mieszając widelcem całość, aby granola się nie przypaliła. Po wystudzeniu dodajemy śliwki. Gotowe!

2. Granola sezamowo-jabłkowa

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50ml miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane wymieszaj z cynamonem, miodem, olejem sezamowym i pokrojonymi w plasterki jabłkiem. Przełoż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. Ostudź i przełoż do słoika. Granola jest gotowa do podania np. z jogurtem naturalnym czy mlekiem.

3. Czekoladowa granola

 

Składniki:

  • 300g płatków owsianych
  • 150g mieszanki dowolnych orzechów i pestek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 200g miodu
  • 50g dowolnej czekolady

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, orzechy i pestki (grubo posiekane), kakao, cynamon, olej i miód. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni. Tak, jak w poprzednich przypadkach, mieszaj granolę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Granola jest gotowa, kiedy lekko się przyrumieni. Po wystygnięciu wymieszaj ją z posiekaną na kawałki czekoladą.

 

zobacz również:

Domowa lekka granola (204 kcal)

Borówki – przepisy na wytrawne dania

Wegańskie przekąski – pomysły i przepisy

Banany – różne pomysłowe przepisy na desery bananowe

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zł
Krystalicznie czysta woda
Cena:
799,99 zł
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Powiększanie oraz wypełnianie ust
efekt jest od razu, lekka opuchlizna jest ale po kilku dniach schodzi :)
tarczyca
Koniecznie warto zrobić badania i wybrać się do lekarza od hormonów. Ja chodzę...
Brzuszki
Heh, tak samo - nie mam pojęcia skąd się wzięło przekonanie, że da...
Dobry dentysta
Witajcie! Szukam naprawdę dobrego dentysty w Toruniu. Chodziłoby mi o prawdziwą metamorfozę uśmiechu....