1-dniowy jadłospis wiosenny

17 maja 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dieta zielona to dieta oczyszczająca organizm z toksyn. Zielone warzywa, owoce i zioła, na których jest oparta dieta, są źródłem chlorofilu, który reguluje proces detoksykacji organizmu. To dieta idealna na wiosnę.

 

dieta wiosenna

Przełom zimy i wiosny wielu osobom daje się we znaki. Odczuwamy wzmożone zmęczenie, osłabienie, rozdrażnienie, nie potrafimy się skupić, częściej także nasz organizm ulega infekcjom. Co więcej – często szukamy powodów, aby zmienić nasz styl życia. Wcześniej pierwsze wiosenne warzywa zwane było nowalijkami, aktualnie większość z nich jak sałata, rzodkiewka, ogórki i pomidory można kupić bez względu na porę roku. Wiosną jednak można spróbować diety zielonej. To idealny moment, aby przyjrzeć się swojej lodówce i popracować nad zmianą nawyków żywieniowych.

ŚNIADANIE

Sałatka wiosenna na zielono

Składniki:
– 2 szklanki łuskanego świeżego groszku lub mrożonego groszku, rozmrożonego
– ricotta, najlepiej mleka owczego
– 1 łyżka soku z cytryny
– świeżo zmielony pieprz
– 1/2 szklanki olejku z ziół cytrynowych lub najlepszej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 4 filiżanki mieszanki zielonych sałat i szpinaku
– 2 filiżanki świeżych liści ziół
– 1 pęczek szczypiorku
– sól morska
– jadalne kwiaty

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku; dodać sól. Ugotować groszek (do 1 min.). Łyżką cedzakową przenieść do łaźni lodowej do ostygnięcia. Dobrze odcedzić i osuszyć. Do 4 do 6 dużych, płytkich misek dodać dużą łyżkę ricotty. W dużej misce wymieszać sok z cytryny, szczyptę drobnej soli morskiej, pieprzu i 1/4 szklanki konserwowanego olejku cytrynowego. Dodać groszek, zieleninę, liście ziół, szczypiorek i kolejną szczyptę drobnej soli. Doprawić większą ilością soku z cytryny, oleju lub soli.

Sałatka wiosenna na zielono

II ŚNIADANIE

Zielony twarożek

Składniki:
– 250 g twarogu
– 200 g jogurtu naturalnego
– cebula dymka ze szczypiorkiem lub sam szczypiorek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szczypiorek drobno posiekać. Do miski przełożyć twaróg i dodać jogurt naturalny, wymieszać. Dodać szczypiorek do twarogu, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionych pieczywem.

 

OBIAD:

Zupa ze szparagów, szpinaku i cukinii

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
– 12 łodyg szparagów, zdrewniałe końce odcięte i grubo posiekane
– 1 grubo posiekana cukinia
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 pęczka szpinaku (około 3 filiżanek)
Dekoracja:
– ziarna dyni, kiełki, śmietana

Przygotowanie:
W średnim garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Usmaż czosnek, aż zacznie się złocić. Dodać szparagi, cukinię, bulion, płatki czerwonej papryki i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 15 min. Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 5 min. Kiedy zupa lekko ostygnie i zmiksować, aż będzie gładka. Podawać z dodatkami.

Zupa ze szparagów, szpinaku i cukinii

Ryba w warzywach na zielono

Składniki:
– 1 łyżka oleju arachidowego
– 1 brązowa cebula, posiekana
– 5 cm kawałek imbiru, obrany i starty
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ¼ szklanki dobrej jakości zielonej pasty curry
– 1 szklanka wywaru rybnego
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 3 liście limonki kaffir
– 1 pęczek brokułów, pokrojonych na kawałki o długości 5 cm
– 600 g grubych filetów z łososia, pokrojonych na kawałki
– 100 g młodych liści szpinaku
– 1 szklanka posiekanych liści kolendry + dodatkowe liście do podania
– do podania pokrojone zielone chili, ćwiartki limonki i gotowany na parze ryż jaśminowy

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, często mieszając, przez 3-4 min. do miękkości. Dodać imbir i czosnek i gotować przez 1 min. Dodać pastę curry i gotować, mieszając, przez 1 min. Dodać bulion, mleko kokosowe i liście limonki kaffir. Przykryć i delikatnie zagotować. Dodać brokuły i łososia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 min., aż łosoś będzie prawie ugotowany. Dodać szpinak i posiekaną kolendrę. Podawać z dodatkowymi liśćmi kolendry, zielonym chilli, ćwiartkami limonki i gotowanym na parze ryżem jaśminowym.

 

Ryba w warzywach na zielono

DESER

Zielony koktajl owocowy

łodyga selera naciowego, jabłko, pomarańcza, kiwi, cytryna, zielona pietruszka, awokado, ananas, 1 łyżka nasion chia

 

Zielony koktajl owocowy

KOLACJA

Zielona fasolka szparagowa

Składniki:
– 1 kg zielonej fasoli, przyciętej
– 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka drobno posiekanej lub startej skórki z cytryny
– 2 łyżki stołowe prażonych migdałów, posiekanych
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 mała bulwa lub 4 ząbki zielonego czosnku lub 2 duże ząbki zwykłego czosnku, mielone
– sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i ugotować (ok. 5 min.), przełożyć do miski z lodowatą wodą. W małej misce wymieszać natkę pietruszki, skórkę z cytryny i migdały. Rozgrzać olej na średnim ogniu na dużej, ciężkiej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu i dodać czosnek. Gdy tylko zacznie skwierczeć i ładnie pachnieć dodać fasolę. Podgrzewać ok. 1 min., a następnie dodać mieszankę z pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

zobacz również:

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Wiosenne lekkie sałatki – przepisy