Świeże zioła przez internet | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Świeże zioła przez internet

25 stycznia 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Coraz popularniejsze staje się uprawianie ziół w mieszkaniu. Najłatwiej jest posadzić do doniczek cebulę, ząbki czosnku czy bulwę selera, które już po kilku dniach wydadzą młode liście. Z ogrodu można jesienią lub nawet zimą przy bezmroźnej pogodzie wykopać rozłogi mięty i estragonu, kępki szczypiorku, melisy, tymianku,  szałwii czy cząbru górskiego i przesadzić do skrzyneczki, postawić na oknie. Można także wysiewać nasiona ziół jednorocznych: kopru, ogórecznika, bazylii, cząbru, tymianku czy lebiodki. Wystarczy żyzna ziemia ogrodowa, słoneczny parapet okna i trochę pracy, by w kuchni zapachniało. W ładnych doniczkach zioła będą także miłą dla oka dekoracją mieszkania. Jeśli jednak nie posiadasz pasji ogrodnika a marzysz o świeżych ziołach, które wzbogacą aromat twoich potraw po prostu kup świeże i rozwinięte już zioła w doniczkach.

Mięta

Dodaje się ją do sałatki składającej z pomidorów (bierze się posiekane, młode listeczki), twarożku, sałaty, jogurtu i szpinaku. Używa się w przemyśle cukierniczym. Używa się do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Miętę używa się również do produkcji napojów, wódek i likierów. W Anglii sos miętowy jest ulubioną potrawą narodową. Jest on podawany na zimno jak i na gorąco do pieczeni baraniej czy ryb z rusztu

Melisa

Najczęściej spożywana w formie herbatki.  Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek, nadając im cytrynowy smak.  Dobrze zastępuje trawę cytrynową.
Suszona melisa traci aromat cytrynowy.

Rozmaryn

Roślina przyprawowa, używana głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Kwiaty dodaje się do sałatek, a kandyzowanymi ozdabia się potrawy. Łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków – nadaje im niepowtarzalny zapach i smak.

Oregano

Roślina przyprawowa w kuchni wielu narodów, głównie zachodnich. Wchodzi m.in. w skład ziół prowansalskich. Oregano używa się do sosów, pizzy, przyprawiania mięsa, sałatek.

Szałwia

Szałwia najczęściej jest dodawana do potraw mięsnych i może być też dodawana do sosów sałatkowych. Podnosi smak farszów z drobiu, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny.


Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...