Szalony cielaczek

4 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Słodkie takie niby nic a nieźle może kopnąć :-)

składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (ok. 500g)
  • 0,5l rumu (właściwie nadaje się każdy – ja miałam ciemny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

sposób przygotowania:

Puszkę mleka, oczywiście zamkniętą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak aby puszka była całkowicie zakryta i gotujemy pod przykryciem na niedużym odniu 2,5 godziny.  W trakcie gotowania uzupełniamy ubytek wody – puszka mysi być cały czas zakryta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Nie otwierajcie gorącej puszki bo kajmak może pryskać!

Zimny kajmak przekładamy do dzbanka, wlewamy rum i ekstrakt waniliowy, i miksujemy na dużych obrotach aż nie będzie grudek. Polecam do tego blender bo zwykłym mikserem ciężko idzie… Powstały krem przelewamy do butelek i odstawiamy na min. 24 godziny a najlepiej na 1-2 tygodnie. Podajemy mocno schłodzony albo z dodatkiem lodu.

Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego dodajcie ok. 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.

file1294135775



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kobiety, które żałują macierzyństwa…
Nie dla każdej z nas macierzyństwo oznacza spełnienie. Są osoby świadomie decydujące...
Europejski Zielony Ład
Dużo ostatnio mówi się o Zielonym Ładzie, zwłaszcza w kontekście szkód dla polskiego rolnictwa,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Według szacunków aż 6 mln Polaków może cierpieć na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. To zatrważająca...
Nowy Kodeks Etyki Lekarskiej
18 maja w Łodzi, po raz pierwszy od 20 lat (dokładnie od 2003 roku),...