Sos karmelowy do deserów

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodki, kremowy…o smaku toffi lub krówek – idealny do lodów, deserów, owoców…

Składniki:

  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szkl. wody

Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.

file1282419672



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kobiety, które żałują macierzyństwa…
Nie dla każdej z nas macierzyństwo oznacza spełnienie. Są osoby świadomie decydujące...
Europejski Zielony Ład
Dużo ostatnio mówi się o Zielonym Ładzie, zwłaszcza w kontekście szkód dla polskiego rolnictwa,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Według szacunków aż 6 mln Polaków może cierpieć na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. To zatrważająca...
Nowy Kodeks Etyki Lekarskiej
18 maja w Łodzi, po raz pierwszy od 20 lat (dokładnie od 2003 roku),...