Aronia do mięs i przepisy na konfitury i dżemy z aronii | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Aronia do mięs i przepisy na konfitury i dżemy z aronii

5 sierpnia 2011, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny
Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło? I chociaż smakiem samego owocu zachwycać się raczej nie da, właściwościami – trzeba koniecznie.

Dla ciekawych

Ta niewymagająca, odporna na mróz kuzynka jarzębiny, to prawdziwe dobrodziejstwo w ogrodzie, o czym niewielu z nas ma pojęcie. Jej czarne owoce są znakomitym orężem do walki z chorobami cywilizacyjnymi.
Krzew odkryto około 300 lat temu na terenach Ameryki Północnej. W Europie pojawiła się w XIX wieku, jako okaz w rosyjskich ogrodach botanicznych. Walory zdrowotne owoców aronii odkryto jednak w środkowej Azji, a później w północno-wschodniej Rosji i tam też zakładano pierwsze plantacje. Dziś roślina uprawiana jest w wielu krajach na świecie. Co ciekawe, Polska jest tu światowym potentatem. W 2003 roku nasi plantatorzy wyprodukowali 15 tysięcy ton tych owoców. Przetwory z aronii eksportujemy do krajów Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Wielbicielami aronii są przede wszystkim Niemcy, Skandynawowie i Austriacy.
Aronia podobnie jak jabłoń, czy grusza należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i podrodziny jabłkowe (Pomoidae). Najbliżej spokrewniona jest jednak z jarzębiną (Sorbus), co widoczne jest w kształcie i wielkości owoców. Bywa zresztą nazywana jarzębiną czarnoowocową. Uprawiany jest tylko jeden gatunek – aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa), inaczej zwana czarną lub ciemnoowocową. W szkółkach można niekiedy znaleźć odmianę Nero, wyselekcjonowaną przez rosyjskiego biologa, słynnego Miczurina, którego zasługą jest sprowadzenie krzewu do Europy. Posiada efektowne, skórzaste liście – w sezonie ciemnozielone, a później ogniste. W drugiej połowie maja okrywa się chmurą białych kwiatów, a jesienią czaruje gronami prawie czarnych, lśniących owoców. Dorasta do około 3 metrów.

Źródło zdrowia i urody

Jest kilka naturalnych produktów znanych i cenionych na całym świecie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Pite przez Francuzów niemal codziennie czerwone wino, dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, skutecznie zapobiega zawałom serca. Pozytywne działanie kwasu chlorogenowego, zawartego w brazylijskiej kawie, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Chińczycy od tysiącleci wiedzą, że picie zielonej herbaty (a dokładnie rzecz biorąc, to zawarte w niej katechiny) chronią przed nowotworami, starzeniem się i otyłością. Jednak żaden z wymienionych produktów nie pochodzi z Polski ani u nas nie rośnie – podkreśla profesor Iwona Wawer, autorka książki „ARONIA Polski Paradoks” . Natomiast aronia tak. Poza tym to właśnie ona, jako jedyna roślina na świecie, zawiera wszystkie te cenne składniki jednocześnie.
Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty). Sensacją są owoce aronii, niezwykła skarbnica życiodajnych pierwiastków, najsilniejszy antyoksydant (przeciwutleniacz) ze wszystkich znanych owoców – badania laboratoryjne udowodniły, że owoce te wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające, jakie kiedykolwiek zarejestrował człowiek. Przez setki lat nie potrafiliśmy poradzić sobie z problemem krzywicy. Przełomem stało się odkrycie, że chorobę powoduje niedobór witaminy D. Podobnie było ze szkorbutem. Przestał być plagą, kiedy ustalono, że rozprawia się z nim zwyczajna witamina C. Wszystko wskazuje na to, że przeciwutleniacze z aronii mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych.
Aronia zawiera dodatkowo katechinę, ma więc dobroczynny wpływ na układ trawienny i procesy przemiany materii. Ponadto, jest pomocna przy leczeniu nadciśnienia i miażdżycy, sprawdza się w profilaktyce zawałów, udarów mózgu, demencji, chorób Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy, poprawia wzrok, obniża ryzyko zachorowania na raka i zwiększa odporność organizmu. Obniża ciśnienie tętnicze i dlatego powinna być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem.  Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają całkiem dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. To ważna informacja dla osób ze skłonnością do żylaków, miażdżycy i chorób dziedzicznych z tego tytułu. W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z tego owocu pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się więc, że aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z aronii  zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco.
Niedocenianą zaletą aronii jest fakt, że jej owoce nie kumulują szkodliwych dla zdrowia pierwiastków – kadmu, ołowiu, arsenu czy cyny. A ponieważ roślina nie wymaga oprysków, to można z czystym sumieniem zapewnić, że jej jagody na pewno nie zawierają pestycydów. Zestaw związków obecnych w aronii działa odtruwająco, redukuje niektóre toksyny, z innymi tworzy nierozpuszczalne kompleksy usuwając je z organizmu. Picie soku z aronii przed wyjazdem na urlop pozwala dłużej przebywać na słońcu i unikać oparzeń w pierwszych dniach. Dieta bogata produkty z aronii ma wpływ na zapewnienie dobrego widzenia nocnego i ostrości wzroku. Korzystny wpływ aronii stwierdzono przy stosowaniu w zapaleniu trzustki i owrzodzeniu żołądka. Składniki zawarte w owocach  aronii mogą być skuteczne w przypadku zapalenia stawów, schorzeń alergicznych czy infekcji bakteryjnych i wirusowych, włączając grypę i przeziębienia. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii oraz szkodliwego promieniowania komputera. Świetnie nadaje się dla osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia i dbających o linię, wpływa bardzo korzystnie na metabolizm, ułatwia przemianę materii i reguluje gospodarkę tłuszczową, a także ogranicza powstawanie złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy i zawałom serca oraz zapobiega zanikom pamięci. Usprawnia również działanie pamięci i refleks oraz zwiększa koncentrację – niech więc pamiętają o nim wszyscy, którzy się uczą i pracują umysłowo. Zmniejsza też napięcie nerwowe i łagodzi stres. To także świetny smakołyk dla kobiet w ciąży – nie tylko dodaje przyszłej mamie sił witalnych, lecz także ma dobroczynny wpływ na rozwój płodu. Wpływa też pozytywnie na ogólne wzmocnienie dzieci i młodzieży przy intensywnym wzroście, gdyż pomaga budować i regenerować tkankę mięśniową i kostną. Chroni również błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego i alkoholu.

Co zawiera aronia?

Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, dosłownie niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych:
– Witaminy (C, B2, B6, E, P, PP, prowitamina A);
– Związki mineralne (np. molibden, mangan, miedź, bor, jod i kobalt);
– Polifenole (organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, które wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka.)
– Antocyjany (owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł związków antyoksydacyjnych (antocyjanów) w przyrodzie. że aroniowe jagody wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające, jakie kiedykolwiek zarejestrował człowiek) –  aż 500 mg na każde 100 g owoców;
– Katechiny (związki z grupy flawonoidów, o właściwościach przeciwutleniających, w które bogata jest również zielona herbata);
– Taniny (znane z czerwonego wina);
– Kwasy i inne związki.
O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę. Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, chronią przed zawałami serca, miażdżycą, udarami mózgu, chorobami neurodegeneracyjnymi, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. uodparnia skórę na promieniowanie UV, i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Aronia w kuchni

Owoce aronii trudno jeść na surowo. Szczególnie w suche lata gromadzą w sobie bowiem tyle garbników, że są mało soczyste i bardzo cierpkie. Rewelacyjnie nadają się natomiast na przetwory (galaretki, dżemy, soki), do kandyzowania, albo suszenia. Warto dodawać je do przetworów z innych owoców, np. jabłek czy porzeczek, bo poprawiają smak i dodają koloru (wystarczy 10% soku z aronii dodane do soku z jabłek, by całość miała wspaniałą purpurową barwę). Można wzorem plemion indiańskich robić z nich konfiturę do mięs – podobną do żurawinowej czy borówkowej. Duża zawartość garbników sprawia też, że owoce słabo fermentują. Trudno byłoby zatem zrobić z nich wino, ale za to można z nich przyrządzić pyszną nalewkę. Zebrane jagody można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Przygotowanie nie jest trudne i nie wykracza poza umiejętności robienia przetworów z innych owoców. Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok.
Wiele osób przygotowujących przetwory z aronii twierdzi (i ma rację), że aronię najpierw należy przemrozić minimum 24-48 godzin. Traci ona wówczas swoją goryczkę i nadaje się nawet do naleśników czy knedli (wspaniały obiadek).

Aroniowa nalewka I

Składniki:
– 0,75 l gatunkowo dobrej wódki
– ok. 1,5 kg owoców aronii
– 1 kg cukru
– 6 goździków
– laska wanilii
– szczypta mielonego kardamonu
– szczypta mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
Owoce oraz wszystkie przyprawy zalać wódką. Pozostawić w zaciemnionym miejscu na około 1-2 miesiące. Po tym czasie odsączyć owoce i osobno zasypać je 1 kg cukru. Po miesiącu przechowywania w ciemnym miejscu należy zlać powstały sok i zmieszać go z wywarem z wódki. Pozostawić na 1-2 miesiące, aby składniki dokładnie połączyły się, a nalewka nabrała szlachetnego aromatu.

Nalewka z aronii II

Składniki:
– 3 litry wody
– 2 kg aronii
– ok. 400 liści wiśni
– 2 kg cukru
– 1 litr spirytusu
– 1 kwasek cytrynowy (20 g)
Przygotowanie:
Owoce aronii, oraz liście należy najpierw umyć. Potem razem z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować około 20-30 minut. Następnie odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Gdy ostygnie dodać spirytus i rozlać w butelki. Uzyskuje sio w ten sposób 5 litrów nalewki o mocy około 20%. Liście z drzewa wiśni dają specyficzny smak i „wyciągają” cierpkość z aroni. Kwasek cytrynowy utrwala kolor, lecz nie należy go nadużywać. Liście wiśniowe zebrane wczesną jesienią mają nieco za mało aromatu, trzeba przygotować się do tego latem i zebrać je w wkrótce po zebraniu owoców wiśni i włożyć do zamrażarki aż do czasu zbioru aronii. Można tez dodać nieco soku wiśniowego, aby upodobnić nalewkę do przetworu z wiśni.

Dżem z aronii i jabłek

Składniki:
– 1 kg aronii
– 1/2 kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
– 50 dag cukru
– kawałek cynamonu
– kilka goździków
Przygotowanie:
Aronie należy umyć i osuszyć. Owoce aronii zmiażdżyć i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier i goździki. Gotować na małym ogniu mieszając. Gdy syrop się zagotuje dodać do niego pozostałe owoce aronii i ponownie zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia na kilka minut. Umyte i obrane jabłka należy pokroić na nieduże kawałki, a następnie włożyć do rondelka (innego od ten, w którym są aronie), dodać łyżkę wody i cynamon. Całość dusić na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców. Ponownie zagotować aronie i gdy masa nabierze szklistości dodać do niej uduszone jabłka. Całość dusić przez chwilę mieszając. Gorący dżem z aronii przełożyć do wyparzonych słoików, które należy szybko zamknąć.

Konfitura z aronią i gruszkami

Składniki:
– 1 kg dojrzałych gruszek
– 30 dag owoców aronii
– 1 opakowanie żelfixu 3:1
– 35 dag cukru
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pokroić na kawałki. Z aronii usunąć szypułki. Owoce wymieszać z żelfixem, zagotować, mieszając. Dodać cukier, zagotować, ciągle mieszając 5-7 min. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć i postawić do góry dnem.

Aronia z porto do mięsa

Składniki:
– 1 kg aronii
– 1 kg gruszek
– 1 kg winnych jabłek
– 1 kg cukru
– 1 szklanka wody
– 6 -7 lasek cynamonu
– 50 g porto
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte owoce aronii zalać wrzątkiem i odstawić na2 godziny. W dużym, płaskim garnku przygotować syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać obrane pokrojone w ósemki gruszki i jabłka. Smażyć na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do zeszklonych owoców dodać odsączoną aronię, porto i laski cynamonu. Całość doprowadzić do wrzenia i smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Odstawić z ognia. Na drugi dzień podgrzać owoce i od chwili zagotowania smażyć 20 minut. Aronia jest gotowa, kiedy jabłka i gruszki zupełnie się rozgotują(moje nie rozgotowały się zupełnie) i utworzą czerwoną galaretkę. Gorące owoce przełożyć do słoików. Dobrze wysmażona aronia nie wymaga pasteryzacji.

Sok z aronii

Składniki:
– 3 litry wody
– 2 kg aronii
– 400 świeżych liści wiśni
– 0,5 kg cytryn
– 2 kg cukru
Przygotowanie:
Najpierw należy aronię przebrać i wypłukać. Następnie wrzucić do garnka warstwami przesypując je liśćmi wiśni. Potem zalać 3 litrami wody, lecz tak by wszystkie owoce były przykryte, jeśli za mało to to dolewamy wody tak, aby aronia była pokryta wodę. Gotować aż zacznie wrzeć, a od tego momentu jeszcze przez 20 minut. Po tym należy odcedzić powstały sok do innego garnka i dodać sok z 0,5 kg cytryn, oraz 2 kg cukru. Całość wymieszać do rozpuszczenia cukru, a potem postawić na ogień i zagotować aż do wrzenia. Po takim zagotowaniu sok zabutelkować i pozostawić do wystygnięcia.

Sok z aronii z pomarańczą

Składniki:
– 1 kg aronii
– 2 pomarańcze
– 3 litry wody
– 1 kg cukru
– 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Aronię przebrać, opłukać i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować przez 15 minut. Przestudzić, przecedzić. Do wywaru dodać: wyciśnięty sok z pomarańczy, cukier, kwasek cytrynowy i ponownie gotować przez 15 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Rozlewać do butelek i pasteryzować przez 10 – 15 minut.
Materiały: www.agropharm.com.pl, www.postawnazdrowie.pl, www.poradynazdrowie.pl, www.silaserca.pl

Zobacz również:



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Aronia do mięs i przepisy na konfitury i dżemy z aronii

  1. avatar Monika pisze:

    Ja aronię znam dopiero od kilku lat. W sumie u nas nie jest jakoś szczególnie popularna a w sklepach też mało z niej przetworów o ich jakości nie mówiąc.
    Aronia to naprawdę niesamowity owoc, którego właściwości powinniśmy wykorzystywać.

  2. avatar mbur pisze:

    Smak aronii kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze lubiłam kwaśne i jakieś takie cierpkie owoce. Ale jeśli chodzi o jej obecność w diecie to spożywałam jedynie owoce prosto z krzaczka aż do czasu kiedy posmakowałam nalewki z aronii. Ostatnio natrafiłam na przepis na ten trunek na zdrowo-zakreceni.pl i właśnie wczoraj nalewka została przyrządzona. Receptura różni się trochę od przedstawionej tutaj, więc jeśli tamta mi nie zasmakuje to spróbuję waszego pomysłu.W każdym razie polecam każdemu! Pyszna i jak się okazuje zdrowa. Konsumpcja tego trunku to sama przyjemność. A i muszę przyznać, że chętnie wypróbuję również inne przepisy, które polecacie. Sok z aronii z pomarańcza mnie intryguje…

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...