Zupa z zielonych ogórków na gorąco
Ogórkowa przeważnie kojarzy nam się z kiszonymi ogórkami podawana na ciepło z ziemniakami. Taka zupa to klasyka polskiej kuchni, jednak na lato mamy dla Was o wiele lżejszą i ciekawą w smaku zupę z zielonych, świeżych ogórków.
To warzywo z rodziny dyniowatych można faszerować, piec lub nawet smażyć. Pamiętajcie, aby surowego nie łączyć z pomidorem czy papryką, ponieważ to warzywo „zabiera” witaminę C z innych warzyw, utleniając ją. W sałatce zapobiegniemy temu dodając jogurt czy olej.
składniki:
70 dag kilograma zielonych ogórków szklarniowych
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
100 gram ryżu
litr bulionu warzywnego
śmietana 30 %
pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, chwilkę smażyć, dodać pokrojone ogórki nieobrane ogórki, chwilkę smażyć. Dodać suchy ryż, smażyć około 6 minut całość, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować całość około 15 minut. Po chwili można już zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku, dodać śmietanę i koperek, podawać z bagietką zapiekaną z żółtym serem.