Zupa z porów

8 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

*  50 dag białych części porów,
* 4 szklanki bulionu z kostki KUCHAREK rosół wołowy,
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 1 szklanka mleka,
* 2 łyżki masła,
* 3 żółtka,
* 1 łyżeczka przyprawy KUCHAREK na lato,
* 1 łyżeczka ostrej papryki Prymat,
* sól 4 łyżki zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek),
* świeże grzanki z ciemnego pieczywa

file1286543417

Sposób przygotowania

Pory oczyścić, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła. Zalać gorącym rosołem wołowym KUCHAREK wymieszanym z koncentratem pomidorowym oraz przyprawą KUCHAREK na lato i ugotować do miękkości. Następnie zupę przetrzeć lub zmiksować. Mleko zagotować, ostudzić i delikatnie wymieszać z żółtkami i, stale mieszając, wlać do zupy. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z świeżo przygotowanymi grzankami z bułki posypanej startym serem oraz papryką ostrą Prymat i zapieczonymi 10 minut w piekarniku.

www.kucharek.pl