Zupa z mielonym mięsem i serkiem topionym

29 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ta treściwa zupa z mielonym mięsem i smakiem serowym nie tylko rozgrzeje w chłodny, jesienny dzień, ale też będzie niezwykle sycąca.  Można ją serwować z sałatką z pieczonych pomidorów i chipsem z bekonu. Podaliśmy ją na imprezie przed daniem głównym, zachwyciła wszystkich gości i szybko zniknęła z talerzy…

Składniki:

30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 cebule czosnkowe

1,5 litra warzywnego bulionu lub wody (jeśli nie masz bulionu do zupy dodaj marchewkę i pora a potem zblenduj warzywa i dodaj je do zupy)

2 topione śmietankowe serki

dwa ząbki czosnku

gałka muszkatałowa

szczypta chili lub ostrej papryki

pieprz świeżo mielony

kubek śmietany 30 %

ziemniak

zioła: tymianek, natka pietruszki, mięta lub majeranek

 

Na oleju podsmażyć cebulę, pokrojoną w piórka lub kostkę, dodaj mielone mięso, podsmaż chwilę, dodaj przyprawy i czosnek. Podlej całość bulionem i duś około 10 minut.  Przełóż do miseczki podsmażone mięso. Do drugiego garnka dodaj bulion, pokrojonego ziemniaka  i gotuj do miękkości, dodaj serki, rozpuść w bulionie. Zupę zmiksuj na gładka masę, dodaj mielone mięso, na koniec dodaj śmietanę i resztę ziół.