Zupa z mielonym mięsem i serkiem topionym
Ta treściwa zupa z mielonym mięsem i smakiem serowym nie tylko rozgrzeje w chłodny, jesienny dzień, ale też będzie niezwykle sycąca. Można ją serwować z sałatką z pieczonych pomidorów i chipsem z bekonu. Podaliśmy ją na imprezie przed daniem głównym, zachwyciła wszystkich gości i szybko zniknęła z talerzy…
Składniki:
30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule czosnkowe
1,5 litra warzywnego bulionu lub wody (jeśli nie masz bulionu do zupy dodaj marchewkę i pora a potem zblenduj warzywa i dodaj je do zupy)
2 topione śmietankowe serki
dwa ząbki czosnku
gałka muszkatałowa
szczypta chili lub ostrej papryki
pieprz świeżo mielony
kubek śmietany 30 %
ziemniak
zioła: tymianek, natka pietruszki, mięta lub majeranek
Na oleju podsmażyć cebulę, pokrojoną w piórka lub kostkę, dodaj mielone mięso, podsmaż chwilę, dodaj przyprawy i czosnek. Podlej całość bulionem i duś około 10 minut. Przełóż do miseczki podsmażone mięso. Do drugiego garnka dodaj bulion, pokrojonego ziemniaka i gotuj do miękkości, dodaj serki, rozpuść w bulionie. Zupę zmiksuj na gładka masę, dodaj mielone mięso, na koniec dodaj śmietanę i resztę ziół.