Zupa z kiełbasą, dynią i dzikim ryżem
Składniki:
- 1 średnia dynia, ok 1 / 2 – 1 kg
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 12 szklanek bulionu z kurczaka
- 2 1 / 2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 35 dag wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
- 1 1 / 2 szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Przyprawić dynię 1 łyżką oleju, solą i pieprzem i umieścić na blasze. Piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Obierać i pozbawić nasion. Zmiksować w blenderze dynię z 2 szklankami bulionu z kurczaka. Miksować, aż będzie gładkie i odstawić.
Na dużej patelni , na średnim ogniu, doprowadzić 4 szklanki bulionu i 1 / 2 szklanki cebuli do wrzenia. Dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie i woda jest wchłaniana, około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu widelcem. Wyjąć ryż z patelni i ostudzić.
Do dużej patelni, na średnim ogniu, dodać resztkę oleju. Kiedy olej jest gorący, dodać kiełbasę i smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe 2 szklanki cebuli i kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe 6 szklanek bulionu i masę z dyni i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozbyć się jakiegokolwiek tłuszczu, który wychodzi na powierzchnię. Wymieszać z ryżem i nadal gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przystroić natką pietruszki i podawać.
Smacznego!