Zupa z kalarepki
Zupa z kalarepki
Delikatna , kremowa zupa.
Czas : 1 godzina
Składniki
:1 udko z kurczaka
włoszczyzna ( bez kapusty )
3 kalarepki
2 łyżki koperku usiekanego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 żółtko
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
sól
3 szklanki wody
Kalarepki i włoszczyznę obrać . 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach ). Udko , włoszczyznę , utarte kalarepki , kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut ( aż mięso będzie miękkie ). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę ( ok. 20 minut ) , odcedzić i odstawić . Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę .Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę . Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę , rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą . Wlać do zupy i zagotować . Wsypać koperek . Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki . Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem .
nadesłane: Babciagramolka