Zupa z groszku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 200 g groszku zielonego
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1/2 pęczka pietruszki
- 3 cebule
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Groszek moczymy przez całą noc
2. Ok. 3 litry bazy do zupy zagotowujemy i dodajemy groch, gotujemy 20 minut
3. Marchew, seler i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki
4. Paprykę myjemy i kroimy na kawałki
5. Warzywa dodajemy do bazy i gotujemy przez 20 minut
6. Przyprawiamy do smaku
7. Na koniec dodajemy pietruszkę
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”