Zupa z czerwonej soczewicy
Produkty:
-1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
-2 duże cebule
-2 duże ząbki czosnku
-2 łyżki masła klarowanego
-1 łyżka kuminu rzymskiego
-5 ziaren zielonego
-1 puszka krojonych pomidorów
-1 łyżeczka startego świeżego imbiru
-prażona cebulka
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę należy zalać 3 szklankami wody i zagotować ok.25 minut ,do momentu rozpadnięcia. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wrzucić kardamon i kumin i smażę chwilę. Gdy zaczną wydzielać mocny aromat wrzucić posiekany czosnek, i dosłownie po 5 sekundach posiekaną w małą kostkę cebulę. Przykryć patelnię i smażyć wszystko ok. 20 minut. Cebula powinna się zeszklić. Wtedy dodać całą puszkę krojonych pomidorów. Dusić kolejne 20 minut, dodać imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru jeśli całość jest zbyt kwaśna. Dodać soczewicę, która gotować 15 minut. Na koniec dodać sporo posiekanej kolendry i prażoną cebulkę