Zupa z czerwonej soczewicy

23 listopada 2019, dodał: ola951
Artykuł zewnętrzny

Produkty:
-1,5 szklanki czerwonej soczewicy,

-2 duże cebule

-2 duże ząbki czosnku

-2 łyżki masła klarowanego

-1 łyżka kuminu rzymskiego

-5 ziaren zielonego

-1 puszka krojonych pomidorów

-1 łyżeczka startego świeżego imbiru

-prażona cebulka

-sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Soczewicę należy zalać 3 szklankami wody i zagotować ok.25 minut ,do momentu rozpadnięcia. Na głębokiej patelni rozpuścić  masło, wrzucić  kardamon i kumin i smażę chwilę. Gdy zaczną wydzielać mocny aromat wrzucić posiekany czosnek, i dosłownie po 5 sekundach posiekaną w małą kostkę cebulę. Przykryć patelnię i smażyć wszystko ok. 20 minut. Cebula powinna się zeszklić. Wtedy dodać  całą puszkę krojonych pomidorów. Dusić  kolejne 20 minut, dodać imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru jeśli całość jest zbyt kwaśna. Dodać soczewicę, która gotować 15 minut. Na koniec dodać sporo posiekanej kolendry i prażoną cebulkę

file1480536438