Zupa z botwiny – smaczna i niedroga, idealna na wiosenny obiad | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zupa z botwiny – smaczna i niedroga, idealna na wiosenny obiad

23 maja 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Botwina to sezonowe warzywo, które warto wykorzystać w kuchennym menu. Zupa z botwiny to chyba najpopularniejsze danie, które możesz przygotować na bazie młodych buraczków. Sprawdź, co dobrego – oprócz smaku – ma w sobie to pyszne warzywo!

Zupa z botwiny zawdzięcza smak młodym liściom

Burak ćwikłowy jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w kuchni polskiej. Na jego bazie powstaje wiele znanych i lubianych potraw. Co ciekawe, nie tylko korzeń buraka znajduje zastosowanie, ale także jego młode liście i łodygi, z których przyrządza się niezwykle smaczną i popularną w Polsce potrawę – botwinę.

Zupa z botwiny może być przyrządzona na wiele sposobów. Do jej przygotowania potrzebne są zarówno korzenie tej rośliny, łodygi, a przede wszystkim liście. Możesz do niej dodać naprawdę różne składniki, aby uzyskać niepowtarzalny smak.

Zupa z botwiny – bogate źródło cennych składników odżywczych

Botwinka, jak popularnie nazywana jest zupa przygotowywana z młodych buraków ćwikłowych, to świetne, wiosenne danie obiadowe, bogate w witaminy i mikroelementy. Co więcej, jest ona doskonałym źródłem antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Jest także niezwykle bogata w błonnik wspomagający procesy trawienne. Kiedy zatem w sklepach zaczynają pojawiać się młode buraki ćwikłowe, koniecznie należy się w nie zaopatrzyć i na ich bazie przygotować smaczną i zdrową zupę z botwiny.

Składniki niezbędne do przyrządzenia botwiny

Botwinkę stosunkowo łatwo przyrządzić. Do jej ugotowania będziemy potrzebowali kilku niezbędnych składników:

  • pęczek botwinki,
  • około 2 litrów bulionu,
  • włoszczyznę, najlepiej młodą,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżkę mąki,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, ewentualnie cukier do smaku.

Prosty przepis na przepyszną zupę z botwiny

Przygotowanie warzyw

Botwinę umyj, jej korzenie obierz i zetrzyj na tarce. Łodygi i liście drobno posiekaj. Włoszczyznę umyj, obierz i również zetrzyj na tarce. Na gotujący się bulion wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i ugotuj do miękkości. Dodaj przyprawy.

Zagęszczenie zupy

Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, przygotuj zagęszczenie do zupy. W 2-3 łyżkach zimnej wody rozprowadź łyżkę mąki oraz 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przygotowanego w ten sposób zagęszczenia wlej stopniowo kilka łyżek gorącego wywaru, a następnie całość przelej do zupy i zagotuj. Przemieszaj od czasu do czasu.

Końcowe dosmaczenie

Tak przygotowaną zupę z botwiny należy jeszcze doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie dosłodzić do smaku. Botwinkę można podawać z makaronem, młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, jajkiem ugotowanym na twardo lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...