Zupa z botwinki

4 czerwca 2013,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki na 2 porcje:
Litr wody
Pęczek botwinki
Marchewka
Korzeń pietruszki
2 ziemniaki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (lub ok. 100 ml śmietany)
Przyprawy: cukier, sól, pieprz, majeranek
Koperek
Łyżka octu (lub sok z 1/2 cytryny)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy umyte i pokrojone liście oraz łodygi botwinki. Dodajemy łyżkę octu, posiekany koperek oraz przyprawiamy według uznania (u mnie pół łyżeczki cukru i soli oraz szczypta pieprzu). Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który należy najpierw wymieszać z ciepłym bulionem, aby nam się nie zważył. Przelewamy do miski, dodajemy majeranek lub ulubione przyprawy i zajadamy :)SMACZNEGO!

 

file1370353645



FORUM - bieżące dyskusje

Sens życia - znacie go?
O tak, to może pozwolić poczuć sens każdego jednego dnia. :)
Klub 30+
Jak stuknęła mi czterdziestka, to zaczęłam doceniać tamten okres 30+. Szkoda tylko,...
Sieć C&A
I jak już spadną, to widać, ile są warte te rzeczy. Szkoda tylko...
Jak kształtować w dziecku postawy s…
Postawa rodziców może zaszczepić w dziecku pewne wartości. Oczywiście dzieciak przechodzi przez etap,...