Zupa z botwinki

4 czerwca 2013,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki na 2 porcje:
Litr wody
Pęczek botwinki
Marchewka
Korzeń pietruszki
2 ziemniaki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (lub ok. 100 ml śmietany)
Przyprawy: cukier, sól, pieprz, majeranek
Koperek
Łyżka octu (lub sok z 1/2 cytryny)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy umyte i pokrojone liście oraz łodygi botwinki. Dodajemy łyżkę octu, posiekany koperek oraz przyprawiamy według uznania (u mnie pół łyżeczki cukru i soli oraz szczypta pieprzu). Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który należy najpierw wymieszać z ciepłym bulionem, aby nam się nie zważył. Przelewamy do miski, dodajemy majeranek lub ulubione przyprawy i zajadamy :)SMACZNEGO!

 

file1370353645



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...