Zupa z botwinki

4 czerwca 2013,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki na 2 porcje:
Litr wody
Pęczek botwinki
Marchewka
Korzeń pietruszki
2 ziemniaki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (lub ok. 100 ml śmietany)
Przyprawy: cukier, sól, pieprz, majeranek
Koperek
Łyżka octu (lub sok z 1/2 cytryny)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy umyte i pokrojone liście oraz łodygi botwinki. Dodajemy łyżkę octu, posiekany koperek oraz przyprawiamy według uznania (u mnie pół łyżeczki cukru i soli oraz szczypta pieprzu). Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który należy najpierw wymieszać z ciepłym bulionem, aby nam się nie zważył. Przelewamy do miski, dodajemy majeranek lub ulubione przyprawy i zajadamy :)SMACZNEGO!

 

file1370353645



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...