Zupa z botwinki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zupa z botwinki

4 czerwca 2013, dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

Składniki na 2 porcje:
Litr wody
Pęczek botwinki
Marchewka
Korzeń pietruszki
2 ziemniaki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (lub ok. 100 ml śmietany)
Przyprawy: cukier, sól, pieprz, majeranek
Koperek
Łyżka octu (lub sok z 1/2 cytryny)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy umyte i pokrojone liście oraz łodygi botwinki. Dodajemy łyżkę octu, posiekany koperek oraz przyprawiamy według uznania (u mnie pół łyżeczki cukru i soli oraz szczypta pieprzu). Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który należy najpierw wymieszać z ciepłym bulionem, aby nam się nie zważył. Przelewamy do miski, dodajemy majeranek lub ulubione przyprawy i zajadamy :)SMACZNEGO!

 

file1370353645

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz