Zupa wiejska na boczku

30 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
150 g kiełbasy pokrojonej w kosteczkę
natka pietruszki
sól, pieprz, vegeta
mąka na zacierki

Kroimy warzywa oprócz ziemniaków lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do gorącej wody, gotujemy około 15 minut, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy dalej. W tym czasie podsmażamy cebulkę z boczkiem i kiełbasą, dodajemy do zupę i doprawiamy do smaku. Pora na zacierki:  z mąki i ciepłej wody robimy  ciasto tak jak na pierogi.
Gdy już będzie gotowe skubiemy je w drobne kluseczki i wrzucamy do zupy. Po kilku minutach można je dodawać do zupy, ja zupę lubię podawać z kleksem ze śmietany i posypaną natką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz