Zupa ryżowa

30 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna, lekkostrawna. Lubiana przez dzieci.

Czas: 1,5 godziny

Składniki :

  • 1 kg porcji rosołowej z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ¼ pory
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • maggi w płynie
  • 1 ½ litra wody
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżki usiekanego koperku lub natki pietruszki

Porcję rosołową , obrane warzywa , przyprawy zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i warzywa. Przecedzić. Wsypać ryż i gotować 30 minut. Doprawić maggi. Podawać posypaną koperkiem lub pokrojoną natką pietruszki.

Obrać mięso od kości i zamrozić do wykorzystania na zupę lub krokiety. Warzywa użyć do sałatki. Zamiast gotować wywar można zupę zrobić na pozostałym z poprzedniego dnia rosole.
Moja uwaga. Proponuję gotować zupę ryżową na bieżąco bo jeśli postoi to ryż napuchnie i zupa może się zrobić za gęsta .