Zupa rybna z karpia
Akurat na post przed Świętami lub na dietkę .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 głowa karpia
- okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
- kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
- 1 duża marchewka
- ½ pietruszki
- 1/8 selera
- sól
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- sok z cytryny
- 4 szklanki wody
- ½ słodkiej śmietanki
- 3 łyżeczki mąki
- Szczypta kurkumy
- 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor .
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji .
Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , zielę angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku .
Gotuję ją często przed Świętami bo nie zawsze robię karpia w galarecie i w zasadzie po oczyszczeniu kupionego karpia ( ja robię filety bo nie znoszę jak mi się po talerzu pałętają ości – szczególnie przy kapuście ) i zostaje mi głowa , ogon i cała okrojona reszta która doskonale nadaje się na zupę .