Zupa porowo-ziemniaczana
Składniki:
1/4 szklanki masła lub margaryny
2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
4 szklanki bulionu z kury
1 łyżki sosu TABASCO® Green
1/4 łyżeczki soli
kwaśna śmietana lub jogurt
posiekany szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondlu o pojemności ok. 3 litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną. W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.