Zupa porowa z mielonym mięsem
Zupa porowa z mięsem jest aromatyczną propozycją na obiad lub kolację w tygodniu. Jest sycąca dzięki połączeniu ziemniaków i serka topionego, dodatek mielonego mięsa powoduje, że miłośnicy mięsnych zup będą zachwyceni. Zupę serwujemy z bagietką lub jako samodzielne danie.
Por posiada liczne zdrowotne właściwości: zawiera sporą ilość żelaza i zaleca się jego spożywanie podczas anemii. Co ciekawe por posiada więcej żelaza niż buraki. Por to też źródło inuliny, czyli naturalnego probiotyku. Dodatkowo inulina zawarta w porach obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Spożywając por ułatwisz organizmowi przyswajanie składników mineralnych. Por pomoże Ci przy uwalnianiu wody z organizmu. Posiada on działanie moczopędne oraz oczyszczające.
składniki:
- 50 dag porów
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 20 dag mielonego mięsa
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- litr bulionu warzywnego
- 20 dag serka topionego
- 7,5 dag śmietany 30 %
Pory oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę obrać, posiekać, w garnku rozgrzać olej. Dołożyć mielone mięso, podsmażyć przez 5 minut, często mieszając, doprawić do smaku. Mięso przełożyć na półmisek, do garnka wrzucić posiekana cebulę i pory. Smażyć przez 2 minuty na tym samym tłuszczu. Następnie oprószyć mąką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień i gotować przez 5 minut. Dołożyć serek topiony, podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zabielić śmietaną. Dołożyć podsmażone mięso. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, można podawać z groszkiem ptysiowym.