Zupa pietruszkowa
Artykuł zewnętrzny
- baza do zupy
- 5 pietruszek
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 6 łyżek pestek ze słonecznika
- pieprz do smaku
- sól do smaku
1. Zagotowujemy bazę do zupy
2. Pietruszki myjemy, kroimy na kawałki (ok. 1 cm) i dodajemy do bazy
3. Przyprawiamy gałką, pieprzem i solą
4. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut
5. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, prażymy pestki słonecznika na patelni
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”